Siirt’te ‘İskambo Pekmezi’nin yapımına başlandı
SİİRT – Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Ormanbağı köyüne iskambo pekmezinin yapımına başlandı.
Köyün geçim kaynağı olan ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan iskambo pekmezi, bağlarda yetişen kaliteli üzümlerle üretiliyor. Toplanan üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen suyun kazanlarda kaynatılıp mayalanmasıyla içerisine meşe odunundan elde edilmiş kül atılıyor. Soğuyup süzüldükten sonra yeniden ateşte uzun süre kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.
Pekmez yapımını anlatan üretici Mahmut Tanrıyatapan; “Önce üzümleri ezerek suyunu çıkarıyoruz. Ondan sonra öndeki kazana alarak kaynatıyoruz. Üzerinde oluşan köpüğü alarak sürahilere bırakıyoruz. Sürahilerden süzerek buraya getirip tekrar yaklaşık bin 500 derecede kaynatıyoruz.” dedi.
Pekmezin mayasına meşe odunu külü kattıklarını belirten üretici Tanrıyatapan; Pekmezin mayasında kül olmasa pekmez temiz gelmez ve süzülmez bulanık kalıyor. Yaklaşık 200 yıldır burada pekmez yapıyoruz. Doğaldır, hiçbir ilaç ve katkı maddesi kullanmıyoruz.” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : SONDAKIKA.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
15 Kasım 2025SPOR
15 Kasım 2025GÜNDEM
15 Kasım 2025SPOR
15 Kasım 2025SPOR
15 Kasım 2025GÜNDEM
15 Kasım 2025GÜNDEM
15 Kasım 2025
1
Doğru emzirme yöntemleri nelerdir, sütün yettiği nasıl anlaşılır?
2223 kez okundu
2
Taylor Swift yeni albüm planları için düğmeye bastığını sosyal medyadan duyurdu!
1891 kez okundu
3
Takı ve makyaj uyumuna trend örnekleri sizler için derledik.
1743 kez okundu
4
Bu kış kombinlere doyacağınız onlarca model ve onlarca detay.
1742 kez okundu
5
Annelik duygusunun ortak tanımı diyebileceğimiz 10 başlık.
1704 kez okundu