REKLAM
Yeni bir rapora göre dünyanın büyük bir kısmı kirli havaya sahip ve küresel olarak şehirlerin sadece yüzde 17’si hava kirliliği kurallarına uyuyor.
İsviçre merkezli hava kalitesi izleme veritabanı IQAir, 138 ülkedeki 40.000 hava kalitesi izleme istasyonundan elde edilen verileri analiz ederek Çad, Kongo, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’ın en kirli havaya sahip olduğunu ortaya koydu.
En kirli dokuz şehirden altısı Hindistan’a ait olup, en kötü kent Hindistan’ın kuzeydoğusundaki sanayi kenti Byrnihat olarak kaydedildi.
Uzmanlar, dünyanın pek çok yerinde daha doğru veriler için gerekli izleme yapılmadığı için gerçek hava kirliliği miktarının çok daha fazla olabileceğini belirtti. Örneğin Afrika’da her 3,7 milyon kişiye sadece bir izleme istasyonu düşüyor.
Rapora göre, bu soruna karşı daha fazla hava kalitesi izleme istasyonu kuruluyor. Bu yıl rapor yazarları, hava kirliliğini daha iyi izleme çabalarının bir sonucu olarak 8.954 yeni konumdan ve yaklaşık 1000 yeni monitörden gelen verileri birleştirebildi.
Related
Ancak geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı’nın dünyanın dört bir yanındaki büyükelçilik ve konsolosluklarından elde ettiği hava kirliliği verilerini artık kamuoyuna açıklamayacağını duyurmasıyla hava kirliliğine ilişkin veri takibi bir darbe aldı.
Kirli havanın sağlık üzerindeki etkileri
Malezya merkezli Sunway Gezegen Sağlığı Merkezi’nin baş bilim insanı ve hava kirliliği uzmanı Fatimah Ahamad, uzun süre kirli hava solumanın solunum yolu hastalıkları, Alzheimer hastalığı ve kansere neden olabileceğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ – WHO) hava kirliliğinin her yıl yaklaşık 7 milyon insanı öldürdüğünü tahmin ediyor.
Ahamad, hava kirliliği seviyelerini düşürmek için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.
DSÖ daha önce dünya nüfusunun yüzde 99’unun tavsiye edilen hava kalitesi seviyelerini karşılamayan yerlerde yaşadığını tespit etmişti.
Ahamad, “Suyunuz kötüyse ya da hiç yoksa, insanlara günde yarım saat beklemelerini söyleyebilirsiniz, su gelecektir. Ancak havanız kötüyse, insanlara nefes almaya ara vermelerini söyleyemezsiniz,” dedi.
Pekin, Seul, Güney Kore ve Polonya’daki Rybnik gibi birçok şehir, araçlardan, enerji santrallerinden ve sanayiden kaynaklanan kirliliğe ilişkin daha sıkı düzenlemeler yoluyla hava kalitesini başarılı bir şekilde iyileştirdi. Ayrıca daha temiz enerjiyi teşvik ederek, toplu taşıma yatırımlarını arttırdı.
Şiddetli hava kirliliğini engellemeye yönelik bir diğer kayda değer çaba da sınır aşan pus kirliliğine ilişkin Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Anlaşması.
Şimdiye kadar sınırlı bir başarı elde etmiş olsa da, bölgedeki 10 ülke, kurak mevsimlerde bölgede yaygın olarak görülen büyük orman yangınlarından kaynaklanan kirliliği izlemek ve engellemek için birlikte çalışma sözü verdi.
Küresel İklim ve Sağlık İttifakı’nda kampanya lideri olan Shweta Narayan, en kötü hava kirliliğine tanık olan bölgelerin çoğunun aynı zamanda kömür, petrol ve gaz yakılması yoluyla gezegeni ısıtan gazların yoğun olarak salındığı coğrafyalar olduğunu söyledi.
REKLAM
Gezegenin ısınmasını yavaşlatmak için gezegeni ısıtan emisyonların azaltılmasının hava kalitesini de iyileştirebileceğini belirten Narayan, “Hava kirliliği ve iklim krizi aynı madalyonun iki yüzüdür,” yorumunu yaptı.
Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
09 Mayıs 2025SPOR
09 Mayıs 2025GÜNDEM
09 Mayıs 2025SPOR
09 Mayıs 2025SPOR
09 Mayıs 2025GÜNDEM
09 Mayıs 2025GÜNDEM
09 Mayıs 2025